Kiltit tytöt pääsevät taivaaseen…

Riitta Haapa-aho

…Mutta tuhmat tytöt pääsevät minne vaan. Kun mainoksissa halutaan kertoa jonkin olevan todella herkullista, se on syntisen hyvää. Pahuus kiehtoo meitä ihmisiä. Jostain syystä paha kiinnostaa meitä luonnostaan enemmän kuin hyvä.

Usein pahuus laittaa uskon koetukselle. Hyvyys piiloutuu kokonaan pahan taakse. Näemme ihmisten tekemät vääryydet, viattomien kärsimyksen, sodan ja väkivallan maailmassa. Koemme oman elämämme surun ja epäoikeudenmukaisuuden.

Kun maailma on niin paha, miten maailmassa voisi vaikuttaa Jumala, joka on täydellisen hyvä?

Pahuuden ongelma on ikuinen filosofinen kysymys, johon ei ole yhtä ainoaa oikeaa vastausta. Raamatussa yksi etsijöistä on Job. Vanhassa testamentissa kerrotaan tästä hurskaasta miehestä, jota koetellaan monin tavoin. Jumala antaa Saatanalle luvan kiusata Jobia erilaisilla vaivoilla. Job saa yhä uutta jobinpostia, ja lopulta hän raapii paiseitaan jätekasan päällä.

Jobin rinnalle tulee ystäviä, jotka yrittävät etsiä hänen kanssaan vastausta pahuuteen. Kuitenkaan kukaan heistä ei täysin onnistu siinä. Lopulta Jumala vastaa Jobille. Kertomuksen opetus voidaan tiivistää vaikkapa vanhan olutmainoksen laulun sanoin: ”älä ota sitä vakavasti”. Jumala nyt vain sattuu olemaan kaikkivaltias. Job pukee sen itse sanoiksi: Herra antoi, Herra otti, kiitetty olkoon Herran nimi.

Vanhan testamentin Job on joskus nähty vertauskuvana ja myös ennustuksena Jeesuksesta. Job oli samanlainen Jumalan nöyrä ja hurskas palvelija kuin mitä Jeesus on myöhemmin. Kipujen mies ja sairauden tuttava.

Jeesuksen kärsimys antaa jälleen uuden vastauksen. Jeesus on Jumalan poika, joka on itse kulkenut kaikkien kiusausten, koetusten ja kuolemankin läpi.

Jumala on itse kokenut ihmisen kivun ja kärsimyksen. Hän tietää sen, mitä meidän kipumme on. Jumala ei ole kaukana ja sano ihmiselle ”älä valita, nyt kävi näin”. Jumala on läsnä kivussa ja epätoivossa. Hän kantaa meitä silloin kun kaadumme.