Matkaeväitä uuteen vuoteen

Mertsi Saarela

Uusi vuosi on uusi mahdollisuus.

Suunnitelmien ei tarvitse olla tai ne eivät voi olla suuria, eikä niiden tarvitse tapahtua nopeasti. Matkanteko kohti muutosta voi olla pitkä ja sisältää monia vaiheita ja yrityksiä. Tällä tavalla muutoksen aikaansaaminen on mielenkiintoinen prosessi ja opettaa paljon myös itsensä tuntemista. Matkantekoa kohti muutosta voi helpottaa se, että meillä on ystävä tai ystäviä vierellä kannustamassa.

Meistä jokainen tavoittelee asioita, toiset suurempia ja toiset pienempiä. Tavoittelemme asioita, jotka koemme tärkeinä. Tavoitteemme eivät aina toteudu. Meillä jokaisella on omat keinomme joko yrittää uudelleen tai hylätä tavoitteemme. Uusissa yrityksissä ja tavoitteiden uudelleen muokkaamisessa toisen ihmisen tai yhteisön tuki on usein tarpeellinen.

Uusi vuosi sisältää 365 uutta päivää ja 365 uutta mahdollisuutta. Monia ovia on avoinna edessämme: uusia harrastusmahdollisuuksia, työpaikan hakuja, tipatonta tammikuuta, matkasuunnitelmia, painonhallintaan liittyviä asioita, jne. Elämän sisältöä voimme itse omilla valinnoillamme rakentaa. Ideoita ja virikkeitä elämäämme keräämme tiedotusvälineistä, ystäviltä ja elinympäristöstä. Uusi vuosi antaa mahdollisuuden rakentaa hyvinvointia ja hyvää oloa.

Uusi vuosi voi tuoda mukanaan yllätyksiä ja sellaisia asioita, joihin meidän tulee sopeutua. Ikävissä tilanteissa käytämme oppimiamme sopeutumiskeinoja, mutta voimme oppia uusia. Tärkeintä on se, että kukaan ei jää yksin murheidensa kanssa. Tunteista pitää ja saa puhua ja asiat on kohdata sellaisena kuin ne vastaan tulevat. Joskus asioiden hyväksymiseen ja käsittelemiseen menee tavallista pidempi aika. Kirkko on yhteisö. Rakennetaan tervettä yhteisöllisyyttä, jossa jokainen saa kokea olevansa ymmärretty, hyväksytty ja rakastettu sellaisena kuin on ilman suorituksia, ansioita ja onnistumisia.